U današnje vrijeme, brzina učitavanja web stranice je iznimno važna kada je u pitanju privlačenje posjetitelja. Očekivanja posjetitelja su porasla, a strpljenja je sve manje. Jasno je da ako web stranica želi ostati konkurentna, mora se što brže učitati i pritom ispunjavati zahtjeve posjetitelja. Postoji niz razloga za brže ili sporije učitavanje web stranice, ali jedan od najvažnijih čimbenika koji može poboljšati ili pogoršati izvedbu vaše web stranice je sam pružatelj usluge web hostinga.

Prvo pitanje kada govorimo o brzini web stranice je: Zašto bi me uopće trebalo biti briga? Sve dok se vaša web stranica učitava unutar nekoliko sekundi, trebalo bi biti sve ok, zar ne? Ne, nije istina. Brzina učitavanja web stranice utječe na sve, od prometa do zadovoljstva korisnika i konačnog profita.

Brzina web stranice
Brzina web stranice utječe tako na posjet kao i na promet.

Korisnici, koji su s vremenom postali vrlo zahtjevni i nestrpljivi, u gotovo 50% slučajeva radije biraju drugu web stranicu umjesto da čekaju na učitavanje spore stranice. Osim toga, Google je jasno dao do znanja da će brzina web stranice utjecati na rang web stranice u rezultatima pretraživanja. Kako bi vaši korisnici i Google bili zadovoljni, potrebno je veliku pozornost posvetiti brzini web stranice.

U ovom članku ćemo objasniti kolika je važnost web hostinga za brzinu i koji još faktori mogu utjecati na brzinu stranice.

Tehnologija poslužitelja i hostinga

Kao što smo već spomenuli, brzina učitavanja stranice uvelike ovisi o poslužitelju na kojem se nalazi vaša web stranica. Ovdje je bitna lokacija poslužitelja, tehnologija koju poslužitelj koristi i vaš plan hostinga. Počnimo s potonjim.

Općenito, postoje 3 različite vrste hostinga:

  • Dijeljeni hosting – To znači da se vaša web stranica nalazi na istom poslužitelju kao i mnoge druge web stranice i mora dijeliti svoje resurse (procesnu snagu, RAM) s ostalim korisnicima. To može dovesti do prekida rada zbog preopterećenja.
  • Virtualni privatni poslužitelj (VPS) – s ovom vrstom hostinga obično imate manje web stranica na istom poslužitelju. Osim toga, sredstva su ravnomjerno raspoređena po svim prisutnim web stranicama. Ono što VPS hosting čini toliko popularnim jest da on pruža kontrolu na razini sličnoj namjenskom poslužitelju po cijeni približno jednakoj cijeni pristupačnog zajedničkog hostinga.
  • Namjenski poslužitelj – poslužitelj je namijenjen samo vama. Nema resursa za dijeljenje, sve je dostupno samo za vašu web stranicu. Ova se opcija posebno preporučuje za online trgovine i složenije web stranice.

Osim tipa hostinga, važna je i tehnologija koja se koristi u poslužiteljima (hardverska i softverska). Na primjer, koristi li vaš poslužitelj najnovije verzije PHP-a, HTML-a i drugih web tehnologija? Što je sa SSD diskovima? Memorija? Sve to utječe na to koliko brzo može poslužiti datoteke vaše web stranice. Važna je i lokacija poslužitelja. Naravno, što je bliže posjetitelj koji traži prikaz vaše stranice, to će poslužitelj brže moći prikazati vašu stranicu.

Zasigurno možemo zaključiti kako je jedan od ključnih čimbenika koji utječu na brzinu web stranice upravo web hosting usluga koju koristite. Ako brzina vaše web stranice nije u skladu s vašim željama, svakako provjerite kvalitetu svog pružatelja usluga web hostinga i paket pruženih usluga.