Često vam se događa da zaboravite gdje ste ostavili ključeve od auta? Ne možete se sjetiti imena svog osobnog trenera? Niste jedini, svi ponekad zaboravljamo stvari. Ipak, postoje neki trikovi pomoću kojih možete poboljšati vaše pamćenje.

1. Ostanite mentalno aktivni

Kao što tjelesna aktivnost održava vaše tijelo u pokretu, tako i mentalna aktivnost održava vaš mozak aktivnijim. Rješavajte križaljke, pročitajte dio u novinama koji obično preskačete, naučite svirati glazbeni instrument ili se upišite na tečaj stranih jezika.

2. Družite se

Društvene interakcije pomažu u sprječavanju depresije i stresa, koji su često krivci za oštećenje pamćenja. Potražite mogućnosti za druženje s obitelji, prijateljima i drugima, osobito ako živite sami. Ako ste pozvani na društveni događaj, ne ustručavajte se, nego mu prisustvujte! Naravno, uvijek pazite na vlastitu sigurnost i sigurnost drugih u ovim vremenima.

3. Organizirajte se

Organizacija je jedna od ključnih stvari koje radimo podsvjesno i rutinski. Ako niste organizirani i sve vam je razbacano, veća je šansa da ćete zaboraviti gdje ste nešto ostavili ili što trebate napraviti.

Zato zapišite svoje dnevne zadatke u kalendar ili elektronički planer, stavite ključeve na svoje mjesto i pripremite ono što trebate ujutro ponijeti sa sobom, a navečer to stavite u hodnik, tako ćete biti sigurni da nećete zaboraviti na stvari izlazite iz kuće.

4. Koncentrirajte se

Ako ste fokusirani na ono što radite, sjetit ćete se mnogo više informacija nego ako vam misli lutaju u svim smjerovima. Na primjer, ako učite ili pripremate poslovnu prezentaciju, uzmite si jedan sat umjesto tri i odlučite se tijekom tog sata usredotočiti na taj zadatak i ništa drugo. Koncentrirajte se i vidjet ćete da će učinak biti puno bolji nego ako više vremena provedete na istom zadatku i ne fokusirate se na njega.

5. Hranite se zdravo

Zdrava prehrana nije zdrava samo za vaše srce, već i za vaš mozak. Uživajte u puno povrća, voća i orašastih plodova. Jedite hranu s niskim udjelom masti, poput ribe i nemasnog mesa. Ali važno je i ono što pijete. Premalo vode i previše alkohola mogu uzrokovati gubitak pamćenja.

6. Tjelovježba

Tjelesna aktivnost ubrzava protok krvi kroz tijelo, uključujući i mozak. Preporučuje se tjelovježba četiri do pet puta tjedno, a vježba bi trebala uključivati ​​najmanje pola sata aerobne aktivnosti.

7. Držite bolesti pod kontrolom

Ako ste dijabetičar, imate visoki krvni tlak, bolujete od depresije ili slično, slijedite upute liječnika i stalno pratite svoje zdravstveno stanje. Što se bolje brinete o sebi, bolje će vam biti pamćenje i opće blagostanje.

Dobro zdravlje
Bolje što se brinete o sebi, bolje će vam biti pamćenje i opće blagostanje.

Osim toga, redovito pratite učinke lijekova na svoje tijelo jer neki lijekovi mogu utjecati na vašu sposobnost pamćenja.

Kada zatražiti pomoć za gubitak pamćenja?

Ako ste zabrinuti i mislite da je stanje ozbiljnije, osobito ako gubitak pamćenja utječe na obavljanje vaših svakodnevnih zadataka, posavjetujte se s liječnikom. On će obaviti pregled i poslati vas na neke pretrage koje će otkriti uzrok vaših problema. Liječenje, međutim, ovisi o tome što uzrokuje gubitak pamćenja.