Korak 1: Provjerite koliko sunca imate tijekom dana

Prvi korak jest da pogledate svoj vrt. Gdje dobivate najviše sunca? Koliko sunca dobiva određeno područje u vašem vrtu? Jedna od najvećih pogrešaka je pretpostavka da je vrtu potrebno 8 sati sunca svaki dan. No, istina je da puno povrća jako dobro uspijeva u djelomičnoj hladovini, to jest, ako tijekom dana dobiju najmanje 3 sata sunca.

Što dobro uspjeva u polusjeni? U nastavku je 10 vrsta povrća s kojima možete započeti:

 • salatno zelenje, poput zelene salate, rikole, endivija i kreša,
 • brokula,
 • cvjetača,
 • grašak,
 • cikla,
 • prokulice,
 • rotkvica,
 • blitva,
 • lisnato zelenje, poput raštike, goruščice, špinata i kelja,
 • grah.

S druge strane, ovih 6 vrsta povrća najbolje uspijeva na potpunom suncu:

 • rajčica,
 • krumpir,
 • patlidžan,
 • paprika,
 • tikvica,
 • kukuruz.

Korak 2: Dobro pogledajte svoj prostor

Nakon toga, dobro proučite zemlju i prostor s kojim ćete raditi. Zapamtite, nije vam potrebno puno prostora da bi imali svoj vlastiti vrt. Ako ste ograničeni prostorom, tada možete uzeti u obzir dvije opcije: vrtlarenje u teglicama ili okomito vrtlarenje.

1. Vrtlarenje u teglicama

Možete uštedjeti jako puno novaca ako kupujete tegle na garažnim rasprodajama. I, nemojte ograničavati svoje istraživanje samo na tradicionalne tegle od terakote. Primjerice, začinsko bilje i zelenjavu možete uzgajati i u starim okrhnutim čajnicima i starinskim konzervama maslinovog ulja (ukoliko na dno postavite pijesak ili kamenčiće za drenažu).

Vrtlarenje u teglicama
Primjerice, začinsko bilje i zelenjavu možete uzgajati i u starim okrhnutim čajnicima.

Takvi se spremnici mogu pronaći  na garažnim rasprodajama ili u second-hand trgovinama, i imaju puno više karaktera od tradicionalnih tegli od terakote ili plastičnih tegli.

2. Okomito vrtlarenje

Također usredotočite se na okomito: umjesto da normalno sadite vrt vani (poput tradicionalne sadnje vrta u zemlju, što zahtjeva daleko više prostora), idite prema gore.

Primjerice, na kuću se mogu pričvrstiti oluci za kišu i u njih se mogu posaditi plitki usjevi, kao što su salate i začinsko bilje. Mogu se koristiti platneni organizatori za cipele na terasi u svrhu sadnje plitkih usjeva – za više detalja možete provjeriti kako se to radi. Možete napraviti police na otvorenom i na njih postaviti nekoliko slojeva svojih teglica. Možete koristiti ogradu svojeg stražnjeg dijela dvorišta za uzgoj povrća koje se penje, kao što su grašak i krastavci.

Postoji jako puno kreativnih (i štedljivih) načina na koje možete posaditi voće i povrće u svoje dvorište. Okomita sadnja je odlična opcija ako nemate mnogo prostora. S druge strane, ako ipak imate ponešto dodatnog prostora za rad, moći ćete svoje povrće posaditi direktno u tlo. Prvo ćete morati ukoloniti s tog mjesta travu (ili bilo kakvo drugo bilje koje swe tamo nalazi) i obraditi tlo, tako da bude lijepo i rahlo za povrće koje ćete u njega posaditi.

Vjerojatno ćete htjeti postaviti i nekakvu ogradu kako vam ne bi došli zečići, vjeverice i jeleni. Ona ne mora biti skupa; čak će i žica za perad poslužiti.

Korak 3: Razmotrite kakve potrebe se pojavljuju za zalijevanjem

Kako ćete zalijevati svoj vrt? Je li mjesto koje morate zalijevati dohvatljivo s crijevom za zalijevanje?

Važno je dobro predvidjeti na koji ćete način zalijevati svoj vrt jednom kad ga zasadite. Također, sada je dobro vrijeme i da razmotrite ulaganje u sakupljanje kišnice u bačve. One se pokažu neophodnima, pogotovo u ljetnim mjesecima za održavanje dobre vlažnosti u vrtu.

Korak 4: Zasadite svoj vrt

Nakon što ste analizirali dostupnu sunčevu svjetlost, odabrali mjesto i pripremili vrt, možete započeti sa sadnjom. Obavezno osigurajte svojim biljkama vlažnost prije nego ih zasadite u vrt; na taj način osiguravate potrebnu vlažnost korijena i smanjujete vjerojatnost da će biljke doživjeti šok od presađivanja.

Vaš će vrt vjerojatno trebati zalijevanje najmanje dva puta tjedno. Naravno, sve to ovisi o tome koliko će biti kiše i što ste točno posadili. Raspitajte se malo o biljkama koje planirate uzgajati kako bi bili informirani o tome koliko im je potrebno vlage. U pravilu, najbolje je zalijevati vrt rano ujutro ili kasno navečer; zalijevanje u popodnevnim satima, zbog intenzivnih sunčevnih zraka, može oštetiti vaše biljke.

Još savjeta o vrtlarenju

 • Pokušajte sami posijati biljke, umjesto da koristite gotove sadnice iz dućana. Na taj ćete način uštedjeti puno novaca, iako to zahtjeva dodatan posao.
 • Ne trošite novac na kupovinu teglica s tresetom ili na slične setove sa sijanje. Informirajte se kod lokalnog prodavača; sigurno ima tonu crnih plastičnih posudica i teglica za biljke koje će vam rado prepustiti. Također, možete koristiti i kutije za jaja ili plastične čaše za sijanje.
 • Posjetite lokalnu poljoprivrednu tržnicu i potražite biljke voća i povrća. Ne samo da ćete podržati obitelji umjesto velikih korporativnih trgovina, već ćete uštedjeti i tonu novaca.
 • Ne trošite novac na kupovinu vrtnih etiketa (plastični stalci na koje napišete detalje o biljci, zatim ih ubodete u zemlju kako bi znali koja biljka je koja). Izrežite plastični karton od mlijeka i na njih napišite što je što crnim markerom.

Ako imate problema s pticama i glodavcima koji napadaju vaše povrće, izrežite staro vrtno crijevo na dijelove od tri ili četiri metra. Životinje ih često mogu zamijeniti za zmije i kloniti se vašeg vrta. Možete uključiti i svoju djecu – zadati im posao da obojaju ta crijeva kako bi izgledala još više nalik zmijama.