Ovo su najosnovniji prečaci koje vjerojatno već znate. Oni čine glavninu svega što svakodnevno radimo u sustavu Windows.

1. Ctrl + Z: Poništi

Vjerojatno ćete se svi složiti da je dotični prečac onaj koji nas često spašava. Bez obzira što radili, kombinacija tipki “Ctrl + Z” vraća vas na zadnju promjenu. Dakle, prečac koji štedi vrijeme i pomaže kod pogreške.

2. Ctrl + A: odaberite sve

Bez obzira koji program koristite, prečac odabire sve datoteke, mape, tekst i ostale stavke unutar programa ili stranice. Umjesto da gubite vrijeme mišem, jednostavno pritisnite “Ctrl + A” i sve je označeno.

3. Ctrl + C: Kopiraj

Odabrali ste sve što ste željeli, a sada želite kopirati oznaku. Kombinacija “Ctrl + C” vjerojatno je najčešće korištena prečica u sustavu Windows, jer stvarno pojednostavljuje rad.

4. Ctrl + V: Zalijepi

Odmah nakon gore navedenog nalazi se kombinacija “Ctrl + V”, pomoću koje možete lako zalijepiti ono što ste kopirali. To može biti tekst, datoteka, fotografija ili mapa. Bez obzira na odabrani sadržaj, dotični prečac izuzetno je koristan. Ako želite zalijepiti “prazan” tekst, tj. bez formatiranja, u prečac dodajte “Shift” – “Ctrl + Shift + V”.

5. Ctrl + X: Izreži

Ne želite određeni dio teksta / tablice, slike / datoteke na određenom mjestu? Jednostavno odaberite ovaj dio i upotrijebite prečac “Ctrl + X”. Odabrani dio uklonit će se i kopirati. Zatim možete ponovno upotrijebiti prečac “Zalijepi” i zalijepiti izrezani dio na željeno mjesto.

6. Alt + Tab: Zamijenite zaslon / karticu

Ovaj je prečac prisutan već duže vrijeme i podvrgnut je dosta nadogradnji u posljednjim ažuriranjima. Jednostavno odaberite “Alt”, a zatim “Tab” i već možete birati između bilo kojeg zaslona ili kartice. Prečac koji je posebno koristan za multitasking.

7. Ctrl + Alt + Del: Pokrenite “Upravitelj zadataka”

Što učiniti kada aplikacija počne sporo raditi ili prestane reagirati? Što učiniti kada se Windows “zamrzne”? Upotrijebite prečac “Ctrl + Alt + Del”. Kad odjednom pritisnete sve tri tipke, pojavit će se “Task Manager”.

Ovdje možete provjeriti koje aplikacije ili. koji su programi uzrokovali isključivanje, također možete isključiti računalo i ponovo ga pokrenuti.

8. Alt + F4: Zatvorite aplikaciju

Ovaj je prečac aktivan već desetljećima. Sve što morate učiniti je odabrati “Alt + F4” i aplikacija koju koristite se zatvara. Srećom, značajka je toliko pametna da vas pita želite li sačuvati svoj rad prije zatvaranja, a kompatibilna je s gotovo svime, od igara preglednika do naprednijih aplikacija.

9. Ctrl + F: Pretraživanje

Vjerojatno ste se već našli u situaciji kada ste napisali rečenicu, a onda je jednostavno više niste mogli pronaći. Ili vam je zaista trebala ključna riječ u dokumentu ili pregledniku? “Ctrl + F” je korisna prečica za otvaranje tražilice u koju unosite ključnu riječ i pronalazite sve rezultate u dokumentu.

10. Ctrl + H: Pretražite i zamijenite

Upravo ste završili s pisanjem eseja, članka ili dokumenta i otkrili ste da ste cijelo vrijeme pogrešno napisali ime nekog znanstvenika. Sada, naravno, prvo morate pronaći pravo ime, a zatim zamijeniti pogrešno napisane riječi. Ako ovo zvuči kao veliki problem, imamo dobre vijesti za vas. Korištenje prečaca “Ctrl + H” može brzo riješiti stvar. Kada unesete prečac, otvorit će se prozor u koji ćete jednostavno unijeti pogrešnu riječ. Prečac radi za većinu vrsta dokumenata.

Vjerojatno se slažete da su svi gore navedeni prečaci barem donekle korisni, zar ne? Naš je savjet da ih isprobate, a zatim sami odlučite koji su pravi za vas na temelju načina na koji koristite Windows.