Mnogi se roditelji pitaju kako djetetu na pravi način prezentirati novac i naučiti ga zdravom odnosu prema financijama. I ne samo kako odgojiti osobu koja će znati dobro postupati s novcem, nego i obogatiti se.

Neke su odgovore otkrili roditelji trenutno najbogatijih ljudi. Na primjer, majka Elona Muska, Maya Musk, rekla je kako je uvijek podržavala svoju djecu u njihovim željama i vizijama koje su imali kao djeca. Svijet je pun priča o uspjehu ljudi koji su svoje bogatstvo stvorili ispočetka. Na primjer Oprah Winfrey, Mark Zuckerberg i mnogi drugi.

1. Razgovarajte s djetetom o novcu

Moramo razgovarati o novcu u obitelji. Ovo ne bi trebala biti tabu tema. Čak i ako roditelji imaju različite poglede na novac i potrošnju, to nije ništa loše. Međutim, dobro je da su razgovori konstruktivni i da se razlike rješavaju na učinkovit način. Ako i dijete to čuje, nema ništa loše jer će naučiti rješavati financijske dileme na odgovarajući način.

Dijete mora znati odakle dolazi novac, kako ga možemo zaraditi i kako ga potrošiti.

Predstavite mu cijene proizvoda u trgovini, pa će uskoro shvatiti koliko to košta. Djeca obično vole pomoći u kupnjama tako što ih uključimo u ovaj zadatak: kod kuće zajedno napravite popis onoga što trebate kupiti. Trgovina bi vam trebala pomoći da pronađete ove proizvode, usporedite cijene i slično …

S obzirom da još uvijek postoje mjere radi širenja novog koronavirusa i treba biti oprezan, možda ćete se odlučiti igrati igre kod kuće. Pripremite blagajnu i zajedno zaradite novac, proizvode i košaricu. To je također sjajan način učenja aritmetike. Probajte!

Objasnite djetetu što je posao i što tamo radite. Također, koliko novca zaradite radeći, koliko potrošite na stan, račune, hranu …

Sjećate se kako smo kao mala djeca sami išli u trgovinu? Za ostatak koji je ostao, uspjeli smo kupiti “chunga -lungu“. Kad ova zdravstvena kriza završi i dijete bude dovoljno staro, hrabro ga pošaljite u trgovinu po kruh i mlijeko.

2. Igrajte obrazovne igre

Na primjer Monopoly … Izvrsna igra planiranja i upravljanja imovinom.

3. Objasnite djetetu zašto ne može dobiti sve što želi

Djeca samo testiraju i traže slatkiše, igračke, novi bicikl … Naravno, ako im ispunite svaku želju, tako će i nastaviti i svakodnevno će smišljati nešto novo. Ali ako kažete ne i postavite pravila,  dijete će to prihvatiti. Ako svom djetetu iznenada ispunite svaku želju, odgojit ćete osobu koja neće znati raditi za svoje ciljeve i bit će nesretna što trenutno ne može kupiti sve što poželi.

Zato naučite djecu da morate raditi za novac i da se želje polako ostvaruju. Na taj će način moći postaviti ciljeve polako, ali postojano ih ostvarivati.