Iako se neke veze završe na ružan i bolan način, postoje neke koje se završavaju pitanjem: „Možemo li i dalje ostati prijatelji?“ Potonja se postromantična prijateljstva čine kao zapovijed, nužna utješna nagrada za ostavljene. Teško je zamisliti kako se romantična veza u jednom trenutku iz duboke intimnosti pretvara u platonsko poznanstvo. No, kao što za sve ne postoji univerzalni recept, za neke je to jedini način da se krene naprijed u životu.

Prijateljstva nam pružaju podršku, osjećaj pripadnosti i prihvaćanja. Što ako je to prijateljstvo s bivšim partnerom? Nesumnjivo, ovaj odnos donosi nekoliko velikih izazova, pa ga nisu svi u mogućnosti uspostaviti i održavati. Kako uopće napraviti prijelaz iz intimne veze u prijateljstvo koje karakterizira određena doza emocionalne intimnosti? Kako se nositi s osjećajima prilikom odlaska i transformirati ih u manje intenzivne ili čak prijateljske? Smatrate li da je ova misija nemoguća? U nekim slučajevima da, ali postoje iznimke.

Svatko zna najbolje ima li uopće smisla održavanje prijateljstva s bivšim partnerom. U tome veliku ulogu igraju mnogi čimbenici, kao što su: trajanje veze, dob, djeca, neriješeni sukobi, sporazumni raskid, koliko nas stvari još uvijek spaja, tko je prekinuo vezu … takvi i drugi čimbenici u konačnici nas navode na odluku kako dalje.

Neki vezu završe zauvijek i ne žele zadržati partnera u svom životu, dok drugi čine upravo suprotno. Održavanje zdrave veze nakon prekida zahtijeva zrelost i međusobnu svijest o tome što je u vezi uspjelo, a što nije. Ako smo u stanju vidjeti da nas je također ujedinilo snažno prijateljstvo, onda možemo nastaviti vezu na ovoj razini, naravno, pod uvjetom da uspostavimo jasna razgraničenja i da nitko ne želi nastaviti u romantičnom smjeru.

Održavanje prijateljstva s bivšim partnerom također je u velikoj mjeri povezano s motivacijom. Četiri ključna razloga zašto ostajemo prijatelji mogu biti: sigurnost, praktičnost, uljudnost i privlačnost koja nije prestala. Naravno, to nije tipično za sve parove, jer su neki prekidi vrlo bolni i puni neriješenih sukoba.

  • Sigurnost: Prijateljstva čine da se osjećamo sigurno i ispunjavamo potrebu za povezanošću, stoga ne čudi da neki ostaju prijatelji s bivšim partnerom. To je također neka vrsta sentimentalnosti – zajednička prošlost puna je lijepih trenutaka, povjerenja i uživanja u međusobnom društvu. Emocionalna podrška, udobnost i povezanost snažni su motivi za održavanje prijateljstva nakon prekida.
  • Praktični razlozi: Ponekad neki ostanu prijatelji s bivšim partnerima iz praktičnih razloga. Oni mogu imati koristi od njegove financijske sigurnosti, darova, moći ili mogu postojati praktični razlozi poput zajedničkih prijatelja, kućnih ljubimaca ili djece. Prijateljstva iz praktičnih razloga obično ne traju dugo.
  • Pristojnost: u nekim slučajevima možda zapravo ne želimo biti prijatelji, ali želimo ostati pristojni i pažljivi prema osjećajima bivšeg partnera. Nekim je ljudima mnogo lakše biti prijatelji nego se uplesti u potencijalne sporove. Čak i takva prijateljstva obično ne traju dugo.
  • Nerazriješena privlačnost: iako to obično ne završava dobro, neki nastoje održati prijateljstva jer još uvijek gaje romantične osjećaje. Možda su još uvijek zaljubljeni i ne mogu zamisliti bivšeg partnera s drugom osobom ili uopće nisu željeli da se veza raspadne.

Održavanje prijateljstva vrlo je često samo vezivanje za prošlost, u kojoj nas još uvijek drže samo lijepe uspomene. Pustiti nekoga prema kome smo nekada gajili snažne osjećaje jedno je od najbolnijih iskustava u životu. Napokon, mi smo samo ljudi koje vode emocije, a stručnjaci kažu da nam nakon završetka veze treba šest mjeseci do godinu dana bez kontakta kako bismo u potpunosti preboljeli bivšeg partnera.

Održavanje prijateljstva
Održavanje prijateljstva često samo vezivanje za prošlost i na lijepe uspomene.

Tek tada ga možemo mirno uključiti u svoj život kao prijatelja ako to, naravno, još uvijek želimo. Iako ne postoje ispravni ili pogrešni načini za rješavanje prekida veze, življenje u prošlosti pod svaku cijenu nije najpametnije. Korisno je shvatiti da se svaki prekid događa s dobrim razlogom. Ali to obično vidimo tek kad se osvrnemo unazad i vidimo da smo točno tamo gdje u ovom trenutku trebamo biti.