Najbrži odgovor bio bi: jer je jednostavan, lijep i moderan. No pokušat ćemo malo dublje i razumljivije objasniti zašto koristiti WordPress. Sigurno ste svi čuli za ovu iznimno popularnu platformu za izradu web stranica koju koriste milijuni korisnika širom svijeta. Zašto je WordPress doista toliko popularan?

1. Besplatan je

Iako prevladava mišljenje da danas više nije besplatno, nije baš tako. WordPress je platforma otvorenog koda koja je u osnovi besplatna i redovito se nadograđuje. Sve što trebate za postavljanje web stranice je domena i web hosting.

Dostupni su vam i mnogi besplatni grafički predlošci i dodaci. Dodaci su alati koje koristimo za praktično sve što nam padne na pamet na web stranici.

2. Jednostavno postavljanje i uređivanje

Nakon što imamo uređen paket hostinga i registriranu domenu, jednostavno preuzimamo WordPress aplikaciju i spremni smo za rad. Za početnike bi možda najbolja opcija bila preuzimanje jednog od ponuđenih i besplatnih grafičkih predložaka i uređivanje istog. Budući da je administrativno sučelje vrlo slično poznatom Wordu, vjerojatno neće biti problema s tim.

Sami grafički predlošci ili teme popraćeni su svim potrebnim dodacima. Međutim, postojat će potreba za raznim drugim stvarima, a tada ćemo na mreži pronaći i dodatke uz pomoć ključnih riječi, poput „WordPress SEO dodatka”.

3. WordPress je „Google friendly“

Kod ove popularne platforme osmišljen je kako bi se svidio čak i velikanu među tražilicama, Googleu. Budući da je dostupno nekoliko dodataka za web optimizaciju, čak će im i početnici moći pristupiti. Dodatak će vam  pružiti sve što vam je potrebno, osim samog sadržaja. Sadržaj i uređivanje je vaša zadaća.

Što se tiče web optimizacije, spomenimo da je jedan od najpopularnijih dodataka za ovaj dio definitivno „Yoast SEO dodatak“. Web stranice postavljene na WordPressu također su brze, a brzina njihovog učitavanja može se, naravno i dodatno ubrzati. Opet s odgovarajućim dodacima.

4. Plaćeni dodaci i grafički predlošci

Međutim, nije sve vezano uz WordPress besplatno. Na primjer, morat ćete platiti nadograđene verzije besplatnih dodataka (koji u načelu već nude dovoljno) ili profesionalno izrađene grafičke predloške. Ali čak i ovdje troškovi nisu astronomski i svatko ih može priuštiti.

Naravno, to ovisi o vrsti licence koju odaberete. Međutim, predlažemo da pogledate bilo koju web stranicu koja se bavi prodajom takvog sadržaja. Tamo ćete pronaći hrpu izuzetnih grafičkih predložaka u kojima ćete zasigurno brzo ugledati svoju buduću web stranicu.

5. Sigurnost

WordPress stalno prima sigurnosna i druga ažuriranja, stoga se smatra sigurnom internetskom platformom. Za dodatnu sigurnost web stranice možemo se i sami pobrinuti. Prvenstveno s odgovarajućim korisničkim imenom i lozinkom, kvalitetnim hostingom i certifikatom SSL domene. Naravno, opet, ne možemo zaobići dodatke. Naći ćemo ih nekoliko i na području sigurnosti.

WordPress sigurnost
WordPress stalno prima sigurnosna i druga ažuriranja.

Web stranicu možemo dodatno zaštititi na razne načine, npr. dopustiti prijavu na web stranicu samo iz naše zemlje, postaviti obavijest o pokušajima upada na vašu e-mail adresu i slično.

WordPress je doista izvrsna platforma za web stranice koju će jednostavno koristiti i oni koji nemaju apsolutno nikakvo znanje o programiranju ili grafičkom dizajnu. Što onda čekate? Idemo na WordPress!