Živimo u svijetu u kojem se sve odvija brzo, uvijek nekud žurimo, mnogo radimo, a uz to dolazi puno stresa i često zaboravljamo na svoje zdravlje. Prije svega se trebamo zapitati kako doći u što bolju formu, kreirati odgovarajući plan i pridržavati ga se.

Za vas smo pripremili 5 zanimljivih savjeta za poboljšanje kondicije. Činjenica je da tjelesna spremnost svjedoči o zdravlju pojedinca. Netko tko satima sjedi za računalom definitivno je kandidat za vježbu i poboljšanje tjelesne kondicije.

1. Započnite s laganim vježbama

Za početak krenite lagano, npr. deset čučnjeva, 10 sklekova, istezanje ruku i nogu, kralježnice, trčanje na mjestu i sl. Iz dana u dan to će teći sve lakše i brže, nakon čega ćete osjećati da vam treba više.

Lagano vježbanje
Za više kondicije, počnite s lakšim vježbama i polako ih povećavajte.

Nakon toga možete postupno pojačavati intenzitet. Ako niste sigurni kako krenuti, uvijek se možete posavjetovati s profesionalcem koji će vam odrediti adekvatan trening.

2. Vježbajte na otvorenom

Ako se pitate kako na otvorenom postići bolju kondiciju, možemo reći da je gotovo isto kao kod kuće. Idite u šetnju, brzo hodajte (barem 20 minuta), a kada vam se nakon nekoliko dana sve čini prelagano, produžite rutu ili počnite s laganim trčanjem. Kasnije možete još produžiti rutu i pojačati brzinu.

3. Uzimajte vitamine

Čak i ako nisu izravno povezani s tjelesnom proizvodnjom energije, vitamini igraju ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, stoga su važni za vašu fizičku izvedbu i zdravlje. Vitamini se u velikim količinama nalaze u voću i povrću.

Ako si ne možete dnevno osigurati uzimanje voća i povrća, uzimanje vitamina je odlična zamjena za to. Vitamini B5, B12 i C smanjuju umor i iscrpljenost te doprinose normalnom funkcioniranju imunološkog sustava. Vitamini B12 i C doprinose normalnoj mentalnoj aktivnosti i normalnom metabolizmu energije. Vitamin B5 doprinosi normalnoj mentalnoj aktivnosti.

4. Održavajte dobar san

Nakon dobro prospavane noći osjećamo se bolje, sretnije i donosimo bolje odluke. Vaše tijelo tijekom sna pohranjuje nove informacije. Nije važno samo trajanje sna, već i njegova kvaliteta. Naravno, ne biste trebali spavati više od 8-10 sati dnevno. Neka vam održavanje dobrog sna bude prioritet i počnite već sada voditi brigu o kvaliteti vašeg sna.

5. Pravilno dišite

Ovo je daleko najlakši način da se opustite i psihički. U stresnim situacijama pojačano lučenje hormona stresa onemogućuje učinkovit rad mozga. Vježbe disanja i meditacija pomažu nam pritisnuti gumb za resetiranje u mozgu. Osim toga, svjesno disanje vraća osobi kontrolu i omogućuje joj jasnije razmišljanje.

Uključite neke od ovih savjeta u svoju dnevnu rutinu, ostanite znatiželjni i otvorenog uma i ubrzo ćete primijetiti poboljšanja po pitanju tjelesne kondicije i vašeg mentalnog zdravlja.