Kad smo u dvadesetima, imamo osjećaj da će sve trajati vječno. Možemo jesti što god nam srce poželi, ali nemamo problema s nadutosti, suvišnim kilogramima ili borama, spavamo samo nekoliko sati i nikad nam ne ponestaje energije.

Kad dođemo u tridesete, primijetimo prve promjene i odjednom se nakon pizze ne osjećamo najbolje, oko očiju nastaju prve bore i primjećujemo prvu sijedu kosu. Neizbježna je činjenica da ako želite izgledati zdravo i mladoliko u četrdesetima, morate promijeniti svoje životne navike.

1. Ne spavate dovoljno

Sve smo svjesniji da san nije nešto što se može zanemariti kako bismo to vrijeme mogli potrošiti na nešto drugo. Da bismo se osjećali dobro i da bi naše tijelo i mozak dobro funkcionirali, potreban nam je san. Naše tijelo će se naravno potruditi preživjeti čak i kada ne uspijemo zaspati.

Ali ako ovako nastavite iz dana u dan, možete biti sigurni da više nećete znati što je optimalna dobrobit, a dugoročno će to dovesti do bolesti. Premalo sna povezano je i s većom težinom i lošijim raspoloženjem. Poremećaji raspoloženja poput depresije tada postaju češći.

2. Preskačete obroke

Stručnjaci na području zdrave prehrane ističu da je nekoliko obroka na dan glavno pravilo kojeg bismo se svi trebali pridržavati. Da biste kontrolirali osjećaj gladi, morate jesti svaka 3 do 4 sata. Prvi obrok treba jesti jedan sat nakon jutarnjeg ustajanja, a zadnji ne više od tri sata prije spavanja.

Dijeta je stoga savršena za one koji ne mogu zaspati na prazan želudac. Jedenje tri sata trebalo bi ubrzati metabolizam i uspješno regulirati šećer u krvi. Tijelo masnoće pretvara u energiju i tako mišićna masa nije ugrožena.

3. Ne pijete dovoljno vode

Bez vode čovjek može preživjeti samo do 4 dana, pa često možemo čuti frazu ‘Voda je život’. Od prvih bića na zemlji do danas, najvažniji faktor preživljavanja je prevencija dehidracije. Voda čini 75% tjelesne težine dojenčadi, do 55% odraslih i presudna je za održavanje homeostaze, uklanjanje otpadnih tvari iz tijela, regulaciju tjelesne temperature i druge vitalne funkcije.

Stoga uzimajte dovoljno tekućine, čak i ako niste žedni. Ako ne pijemo dovoljno, možemo se brže umoriti i izgubiti koncentraciju. Glavobolja i zatvor su ozbiljni kod mnogih ljudi, često zbog nedovoljnog unosa tekućine. Bez vode možemo preživjeti najviše 2-4 dana, ali čak i uz kratkotrajnu dehidraciju, promjene se počinju događati u našem tijelu. Kao rezultat, mišićima i mozgu također nedostaje kisika i hranjivih sastojaka.

4. Ne krećete se dovoljno

Za početak je korisno započeti s pet ili deset minuta šetnje dnevno. Također možete hodati pet ili deset minuta nekoliko puta dnevno. Ustrajte i polako će vaše tijelo jačati. U početku krenite laganim tempom, prvo hodajte, a zatim malo trčite, hodajte pa opet trčite. Nije dobro naglo započeti jer vaše tijelo na to nije naviklo.

Morate ga polako jačati i na kraju ćete biti iznenađeni što ćete na taj način postići. Prekomjerna težina oštećuje metabolizam, a time i srce i krvne žile. Uzrokuje probleme sa zglobovima i dišnim putovima, može uzrokovati apneju, probleme s disanjem zbog kojih je nemoguće dobro spavati. Prekomjerna tjelesna težina također je i faktor rizika za razvoj raka.

5. Nedostatak seksa

Ima li seks zaista ljekovite učinke? Liječnici tvrde da ima. Bez obzira patite li od glavobolje, bolova u kralježnici ili se borite s depresijom, dobar seksualni život može imati pozitivan učinak na sve.

6. Provodite vrijeme na suncu

Uvjerenje da bismo kremu za sunčanje trebali koristiti samo na moru ili u ljetnim mjesecima je pogrešno. Zaštita od sunca važna je tijekom cijele godine, zato pripazite da pored kreme za ruke u torbi uvijek imate i malu tubicu kreme za sunčanje. Koristite je svaki dan.

Krema za sunčanje
Zaštita od sunca važna je tijekom cijele godine.

Zaštita kože od sunca na vrhu je popisa ključnih pravila koje se morate pridržavati prilikom njege kože ne samo nakon 40. godine, već u svim dobnim skupinama. Kratkovalne UVB zrake ne samo da potiču stvaranje melanina koji potiče preplanulost, već uzrokuju i opekline od sunca i oštećuju naš DNK. Sunčeve zrake u međuvremenu mogu uzrokovati alergije na sunce i dugotrajna oštećenja vezivnog tkiva, što sve utječe na stvaranje bora i prerano starenje kože.

7 Posežete za gaziranim pićima

Dokazano je da su gazirana pića jedan od glavnih razloga pretilosti u razvijenim zemljama i treba ih u potpunosti izbjegavati. Oni koji žele smršavjeti, piju vodu, čaj i kavu.