Poslovni sastanci ili događaji održavaju se u svakoj organizaciji. Niti jedan posao ne može biti uspješan bez održavanja poslovnih sastanaka, bilo da se radi o individualnom razgovoru sa zaposlenicima ili grupni meeting s ciljem promicanja poslovanja. Cilj sastanka je okupiti zaposlenike kako bi isti postigli svoje zadatke.

Bez sumnje, sastanci su velika potreba za svaku organizaciju. Osim što zaposlenicima pružaju priliku za razmjenu ideja i raspravu o ciljevima, njima se ostvaruju i različiti poslovni ciljevi. Poslovni sastanci imaju učinkovito značenje koje može ispuniti ciljeve uz uštedu vremena, novca i talenta.

Kako sastanci pomažu u poslovanju?

Sastankom podižete sposobnost i produktivnost zaposlenika kako bi mogli što bolje  iskoristiti vrijeme i resurse. To je vrlo važan dio za dugoročni uspjeh tvrtke i maksimiziranje profita.

Sastanci i produktivnost zaposlenika
Sastanci jako dobro utječu na produktivnost i vještine zaposlenika.

Timski sastanci ne bi trebali biti naporan posao. Sastanak bi trebao biti pokretačka snaga za vaše zaposlenike u izgradnji vašeg poslovanja i razvoju novih i boljih načina poslovanja.

5 razloga zašto su poslovni sastanci važni

1. Uspostavljaju jače međusobne odnose

Kada postoji slobodna razmjena ideja i možete osobno vidjeti i čuti misli svog partnera, možete uspostaviti dublju vezu sa svojim timom. Učinkoviti timski sastanci pomažu vam da stvorite ovu snažnu vezu. Snažna timska dinamika ključna je za uspjeh u radu i produktivnost. Ništa nije bolje od fizičkog sastanka tima kako bi se poboljšao angažman zaposlenika i održao dobar radni odnos.

2. Uspostavljaju bolju ravnotežu

Iako je istina da je o nekim sastancima bolje razgovarati putem e-maila, neke teme zahtijevaju razgovor licem u lice. Učinkoviti timski sastanci omogućuju timovima raspravu o složenim problemima i razgovor o idejama i rješenjima. Kada razgovarate o projektnim pitanjima s mnogo uključenih varijabli, lakše je i brže to učiniti na sastanku.

3. Pomažu u donošenju boljih i bržih odluka

Učinkovit timski sastanak neophodan je za brainstorming i rješavanje problema. Ako ste voditelj tima, lakše je donositi bolje odluke kada imate dovoljno informacija o ključnim stvarima koje utječu na vaš tim. Timski sastanak s njima pomoći će vam da brže dobijete te informacije i donesete ispravnu odluku koja je korisna za sve uključene.

4. Potiču kreativno razmišljanje i inovacije

Jeste li ikada osjetili taj osjećaj zadovoljstva nakon sastanka tima zbog svih “AHA!” trenutaka koje ste vi i vaš tim doživjeli? Učinkoviti timski sastanci omogućuju zaposlenicima da pokažu kritičko razmišljanje, kreativnost i domišljatost. Dobru ideju možete smisliti sami. Ali razmislite o mogućnosti stvaranja još boljih ideja kada vi i vaš tim radite zajedno.

5. Poboljšavaju angažman zaposlenika

Kada članovi tima osjećaju da se njihovi doprinosi traže i razmatraju, to im pomaže da više cijene svoj posao. Također ih motivira da doprinesu poboljšanju tima i organizacije u cjelini. Ovaj osjećaj pripadnosti učvršćuje njihovo mjesto u organizaciji i pomaže im da cijene svoj rad. Kada imate visoku angažiranost zaposlenika, možete očekivati produktivnije zaposlenike i bolje ukupne rezultate za vaše poslovanje.

Sada kada znate prednosti učinkovitog timskog sastanka, vrijeme je da održite svoj vlastiti. Odredite datum i vrijeme za svoj raspored i rasporedite ga što je više moguće unaprijed. Dajte svojim sudionicima dovoljno obavijesti kako bi se mogli pripremiti i osigurati svoje prisustvo.

Potaknite članove svog tima da daju svoje doprinose i povratne informacije. Dajte svima priliku da postavljaju pitanja. Iznenadit ćete se koliko toga možete učiniti kada svi sudjeluju. Također biste trebali dobiti povratnu informaciju svog tima o tome kako je prošao vaš sastanak i što misle da se može poboljšati.