Jeste li već poduzetnik ili ste tek na početku svog poduzetničkog puta, možda samo razmišljate o tome da to učinite upustiti se u poduzetničke vode? Imate snove, formirane želje i određene ciljeve, ali ne znate na koji način ih postići? Nalazite se na raskrižju, ali ne znate u kojem smjeru da krenete?

To su sasvim normalne brige svakog poduzetnika. U svakom smo trenutku suočeni s odlukama. Ponekad su te odluke ispravne, ponekad pogrešne. Pravilne odluke približavaju nam postavljene ciljeve, ali uvijek nešto naučimo i od pogrešnih. Bitno je samo da ne odustajemo i uvijek krenemo dalje. Potrebno je izbjeći i zamke koje vas očekuju, ovdje ćemo ih navesti i pomoći vam da ne upadnete u njih.

5 zamki koje vas očekuju u poslu

1. Pretjerano samopouzdanje

Mnogi poduzetnici nisu ostvarili svoje ciljeve zbog pretjeranog samopouzdanja ili čak arogancije. Ovdje nije riječ o samopoštovanju koje će svakako biti potrebno i poželjno za svakog poduzetnika koji želi uspjeti na tržištu. Ali nikako se to samopouzdanje ne smije graditi na vlastitom egu i slijepoj vjeri u svoj uspjeh.

Pretjerano samopouzdanje
Mnogi poduzetnici nisu ostvarili svoje ciljeve zbog pretjeranog samopouzdanja.

Jeste li sigurni da će sve ići samo naprijed, da će vaše poslovanje definitivno biti uspješno? Možda imate na umu zaista dobar projekt, proizvod koji će uzdrmati tržište i privući kupce. Ali što ako sve ovo izgleda tako samo u vašoj glavi? Jeste li istražili tržište? Treba li mu uopće ono što ste mu zacrtali? Nije sve uvijek onako kako se čini na prvi pogled, stoga je potrebno dobro promisliti pri pokretanju posla. Svakako se tu mora uzeti u obzir pregled kvalitete i analiza.

2. Slijepo povjerenje u obećanja

Ako vam netko ponudi svoju pomoć, možda novac za ostvarenje svoje ideje, budite oprezni. Isto vrijedi i kad vam obećaju dobru plaću za vaš rad, ali nešto kasnije jer čekaju određene okolnosti.

Mnogi poduzetnici nasjedaju na slična obećanja, koja se na kraju, nažalost, često pokažu lažnima. Vjerujte samo provjerenim informacijama i osobama i uvijek odlučujte s najboljim namjerama, kako za sebe, tako i za vašu tvrtku.

3. Zakoni

Zakon je jasan. Moraju se poštivati odredbe koje se odnose na radno pravo, poreze i slično. Ako nemate puno iskustva ili dovoljno znanja na ovom polju, trebat će vam pomoć stručnjaka.

4. Pretjerana sloboda i odgađanje radnih zadataka

Ako si uzmete višak slobode, lako možete ući u začarani krug iz kojeg je teško izaći. Neispunjene narudžbe, zakašnjela plaćanja, odgode, neplaćene obveze, gubitak kupaca i slično. Sve to dovodi do kolapsa poslovanja, što definitivno ne želite.

5. Nepoštivanje poslovnog plana

Negdje između poslovnog puta čini vam se da sve ide dobro, narudžbe se gomilaju, posla ima dovoljno i u cijeloj ovoj kampanji zaboravljate na svoj poslovni plan koji ste postavili na samom početku. Ovo je jedna od glavnih zamki koja zadesi nemarnog poslovnog čovjeka. Odjednom se stvari na tržištu mogu promijeniti, a vi ćete biti nespremni.

Zaplovite u vaše poslovno putovanje s jasnim ciljevima i dobro osmišljenom idejom, potkrijepljenom dobro osmišljenim financijskim i poslovnim planom. Sretno!