Možda ste zabrinuti da vaša djeca provode previše vremena igrajući video igre. Vjerojatno ste vidjeli sva upozorenja koja povezuju videoigre s nekim zdravstvenim problemima. I dok vjerujemo da sve treba raditi umjereno, igranje obrazovnih video igara zapravo donosi i neke prednosti.

Evo pet prednosti zbog kojih ćete preispitati igranje video igara.

1. Pomažu kod disleksije

Disleksija se odnosi na poteškoće u učenju, čitanju i tumačenju riječi. Ne postoji povezanost između disleksije i razine inteligencije.

Postoje edukativne video igre koje pomažu u poboljšanju dječje vještine čitanja. Istraživači sugeriraju da problemi s pažnjom mogu dovesti do disleksije.

Igrajući videoigre, djeca pokazuju poboljšanje vještina kod razumijevanja čitanja. Smatra se da neprestana koncentracija i tumačenje jezika – čak i kroz igre – pomaže djeci da se usredotoče na učinkovit način.

2. Poboljšani vid

Dječje oči moraju se stalno usredotočiti na sve što se događa u igri. Oni prate boje, oblike i različite predmete koji se iznenada pojave na ekranu.

Sve ove vještine pomoći će im kasnije u stvarnom svijetu. Njihove će oči biti bolje prilagođene kako bi uočavale detalje koje su prvo vidjeli u video igrama.

Čak su i razroke osobe pokazale poboljšanja kod igranja video igara. Stalno fokusiranje na zaslon djeluje na mišiće i ispravlja oko tijekom vremena.

3. Razvoj kognitivnih vještina

Kognicija se odnosi na našu sposobnost razmišljanja. Kad djeca igraju video igre, neprestano moraju razmišljati. Moraju se sjetiti mnogih različitih obrazaca, likova i pokreta.

Prilikom igr, razvijat će brzo razmišljanje i vještine rješavanja problema. Prisiljeni su analizirati situacije i razviti najbolju strategiju.

Igrači će se osjećati dobro kako se njihove vještine poboljšavaju i počinju ostvarivati ​​sve bolje rezultate. Dodatno samopouzdanje je svakako korisno!

4. Bolje socijalne vještine

Neki igrači imaju reputaciju usamljenika, ali to nije uvijek slučaj. Uz igre povezane Wi-Fi-jem i internetskim chatovima, vaša će djeca moći poboljšati svoje socijalne vještine, a prijateljstva koja sklapaju mogu se proširiti i dalje.

5. Poboljšane vještine donošenja odluka

Kada su u videoigri uživo, djeca nemaju vremena sjediti i analizirati strategiju. Igrači obično moraju donositi važne odluke u nekoliko sekundi ili manje. Naravno, znaju da uvijek mogu krenuti ispočetka u slučaju pogreške.

Mnogi se ljudi bore s nemogućnošću brzog donošenja odluka. Igrači mogu primijeniti svoje vještine donošenja odluka u stvarnom životu i smanjiti razinu stresa.

Zaključak o edukativnim video igrama

Iako neki smatraju da video igre imaju negativan utjecaj, umjereno igranje ima barem pet prednosti. Kognitivne sposobnosti, vještine donošenja odluka, pa čak i društveni život vaše djece mogu se poboljšati uz igranje.