Troškovi električne energije mogu biti jedan od najvećih troškova u kućanstvu, osobito u starijim zgradama koje nisu dobro toplinski izolirane i često se zimi ljudi griju na električnu energiju, a ljeti koriste klima uređaje.

Dakle, najvažnije je osigurati dobru izolaciju vašeg doma – ali to je priličan posao za koji ne postoje uvijek sredstva. Ako je to slučaj kod vas, možete sniziti troškove električne energije i na druge načine.

10 načina za smanjenje troškova električne energije

1. Koristite energetski učinkovite kućanske aparate koji bespotrebno ne troše energiju. Pri kupnji novih uređaja, obratite posebnu pozornost na energetski razred.

2. Ako imate električni grijač tople vode, provjerite je li redovito servisiran i očišćen te zamijenite kupanje u kadi tuširanjem. Još je bolje ako povremeno zamijenite električni grijač vode solarnim grijačem.

3. Ljeti rjeđe uključujte klima uređaj. Držite dom zatvorenim danju, a noću širom otvarajte prozore kako biste omogućili odgovarajuću ventilaciju i hlađenje.

4. Pri kuhanju i pečenju koristimo puno energije. Ako imate električni štednjak, zamijenite ga plinskim ili indukcijskim štednjakom koji brže kuha i na taj način pomaže kod uštede. Vaši će troškovi električne energije iznenađujuće pasti.

5. Redovito isključujte elektroničke uređaje koje redovito ne koristite. Nije dovoljno samo pritisnuti gumb – često je potrebno zapravo isključiti kabel iz utičnice.

6. Budite oprezni pri korištenju aparata. Ne stavljajte tople stvari u hladnjak. Deset minuta prije kraja pečenja isključite pećnicu. Uključite perilicu posuđa u ekonomski program i to samo kad je zapravo puna posuđa.

Isključite pećnicu
Deset minuta prije kraja pečenja isključite pećnicu.

Ljeti sušite rublje na otvorenom, a ne u sušilici za rublje. Rublje perite samo kad je bubanj dobro napunjen, ali koristite kratke programe i nižu temperaturu vode. Ovim mjerama znatno se smanjuju troškovi električne energije!

7. Imate li podrum? Iskoristite ga! Dobar podrum velika je ostava i može uvelike zamijeniti rad hladnjaka.

8. Naviknite se na upotrebu većine električnih uređaja kada je dostupna takozvana „niža tarifa“. Perite rublje noću, uključite perilicu posuđa noću, uključite druge aparate koji su jednako gladni energije na blagdane i vikende.

9. Koristite štedne žarulje. Ne samo da morate marljivo gasiti svjetla kad vam ne trebaju – zamijenite obične žarulje onima koje štede energiju. One će trajati deset puta dulje nego obične i trošiti čak 80 posto manje električne energije. Ovo je značajna ušteda ako uzmete u obzir da su svjetla u prosječnom kućanstvu obično odgovorna za gotovo četvrtinu iznosa na računu za struju.

10. Troškovi električne energije bit će manji i ako mudro odaberete svog opskrbljivača energijom i spremni ste ga promijeniti nekoliko puta. Cijene nisu svugdje iste, a uvijek su dostupne promocije koje vam donose brojne prednosti prilikom promjene davatelja usluga – a zašto ne biste promijenili davatelje usluga svake godine ako vam to može uštedjeti novac?